Lóerő és nyomaték

Lóerő és nyomaték

Pontiac LeMans 1967

2020. március 07. - Kalicz Andras

 Egyszer volt, hol nem volt, kurtafarok, üveghegy, és azután jöttek az 1960-as évek..
A Pontiac előpattintott a tervezők papírjai alapján egy brutálisan jól sikerült autót. Az egyik a GTO, a másik a LeMans nevet kapta. Lényegi különbség csak apró belső dolgokban volt, illetve egy-két kiegészítővel próbálták a GTO modelleket "vadabbá" tenni. 
 Egyik reggel kilépdeltem a műhelyembe, kinyitottam az ajtót, és nicsak! Hát ez a piroska pillogot rám, nagybetegen, lepukkanva, leharcolt esengő tekintettel, hogy csináljak már vele valamit, kéne neki rendszám, és ilyen apróságok. 
 Lévén hatalmas szívem, megsajnáltam. 
Lebattyogtam az aknába, megnéztem. 
 Kb háromnegyed óra elteltével kezdtem jobban lenni. letöröltem a könnyeimet, és úgy döntöttem, hogy a műtétet azzal kezdem, hogy gyakorlatilag apró pici fecnikre darabolom, és valamit kezdek a kicsiny részeivel. 
 Tudom, könyörtelen gazembernek tűnök, de mivel minden darabját elcsomagoltam, nem került oda, ahol már várták a kohómérnökök.
 Teltek múltak a szorgos hétköznapok. Rengeteg vér folyt, gyakoroltam a magyarokra méltán jellemző, - hangsúlyozottan kifejezett - káromkodás létező összes formáját, de egyszer csak úgy tűnt, hogy a végén még ismét a dicső múltján révedő gondolatai szerint mormoghat az úton. 
 A 400cui (400 köbinch, vagy "kubikinch") azaz 6600cm3-s V8-as motor eléggé durva alapötletnek tűnhet most, de azokban az időkben, amikor a benzin szinte "csak úgy volt" a kutakon, nem okozott problémát. 
 Persze ilyenkor mindenkiben felvetődik, érdemes-e ekkora munkát beleölni. Nos, akiben felmerül ez a kérdés, annak természetesen nem éri meg.
Ehhez kell egy igazi, zsigerből jövő, eszement rajongás, egy vad vágy, egy megrendíthetetlen epekedő őrült akarás azután, hogy halljad azt az utánozhatatlan hangot, érezhessed azt a remegést a kormányon, amit leírni nem igazán lehet, csak "tudni". 
 Ha apu, anyu, feleség vagy pasi, egyöntetűen a fejüket vakargatják, hogy hol rontották el a nevelésed, akkor otthon vagy. 
 Ilyen emberekről, autóikról szeretnék írni. 
 Hogy tudják, aki olvassa az pedig talán érezhesse kicsit, mi az ami néhány kissé elborult elmével gazdagon megáldott fickó (és hölgy!) szívét vadul meg tudja dobogtatni. 
Függetlenül márkától.
Függetlenül származási országtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://camaro.blog.hu/api/trackback/id/tr6815509788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szablencs 2020.03.08. 10:52:57

Kérünk még ilyen írásokat... sokat!:)
süti beállítások módosítása